måndag 3 augusti 2015

Skickade följande kommentar till Ekots nyhetssändning 4 augusti:
Hej!
Vad har ni för urvalskriterier för vilka som ska ge kommentarer till politiska skeenden?
Själv får jag nyhetsbrev från Israel författade av Paul Widén och han hittar regelbundet partiska kommentarer i t.ex. DN och SvD mot Israel och för Palestina.
Sveriges Radio borde däremot stå för en mer objektiv nyhetsrapportering, men jag är tveksam till om ni lyckas med det i Israel-Palestina-frågan.
Nu lyssnade jag på en som heter Katrin Olmestad som skulle kommentera att Israels regering nu skulle skärpa t.ex. förhörsmetoderna i förhör av misstänkta israeliska terrorister. Det var tydligen inte bra enligt Katrin som t.o.m. påstod att Benjamin Netanyahu skulle yttrat sig rasistiskt i valrörelsen (förstår inte vad det har med saken att göra, det är ju historia, utan nu gäller det väl förhörsmetoderna) och tog som exempel att han var emot bildandet av en palestinsk stat. Katrin verkar inte ha rätt kompetens om hon försöker påskina att den ståndpunkten är rasistisk. Det ingår i hans uppdrag att skapa förutsättningar för staten Israels existens och det är ju därför han är mot en palestinsk stat. Rasism i Israel bör i första hand handla om diskriminering av araber, och skulle det gälla rasism så skulle han väl vara motståndare till alla arabiska statsbildningar?
/Per Sundin, Gullänget

1 kommentar:

  1. Hej Per

    Tack för att du hör av dig med viktiga synpunkter.

    Vinkeln på tisdagens samtal med journalisten Catrin Ormestad handlade om synen på judisk extremism inför den senaste tidens händelser. Att Israel skakats av två dödliga attacker utförda av judiska extremister. En brandbomb mot en palestinsk familj där en 18-månaders bebis brändes till döds och en knivattack mot pridedeltagare på prideparaden i Jerusalem där en 16-årig tjej sedermera avled av sina skador. Detta har väckt starka reaktioner, inte minst från regeringshål och att regeringen nu säger sig vilja utöka förhörsmetoderna även för judiska extremister.

    Den huvudsakliga poängen som jag tror gick fram i samtalet var att dåden väckt starka reaktioner och stark avsky i Israel och har lett fram till att Netanyaho säger sig vilja skärpa de polisiära insatserna mot judisk extremism.

    Catrin Ormestad har starka åsikter precis som de flesta har som sätter sig in i problematiken kring Israel-Palestina. Israel-Palestina-konflikten är en av de svåraste frågorna vi som journalister jobbar med och vi brottas på Ekot dagligen med hur vi ska presentera utvecklingen. P1-morgon är ett program som sänds live och våra gäster svarar på våra frågor och det går aldrig att hundraprocentigt försäkra sig i förväg vad gästen kommer att svara.

    Att det, som du skriver, ingår i Netanyahus ”uppdrag att skapa förutsättningar för staten Israels existens och det är ju därför han är mot en palestinsk stat” är ju lite av pudelns kärna när det gäller konflikten och det i sin tur ibland skapar starka känslor och åsikter hos några av våra gäster. Men detta är en pågående process som vi ständigt diskuterar redaktionellt och vi arbetar hela tiden mot att våra sändningar ska vara så balanserade och opartiska som möjligt.

    mvh

    Håkan Widman Reporter/Producent/Programledare
    Sveriges Radio P1-morgon
    Office: +46(0)8 784 71 90
    Direct: +46(0)8 784 25 97 / 0708-77 07 68

    SvaraRadera