torsdag 14 februari 2019

Nu blir det hett om öronen för Anna Lindstedt, vår ambassadör i Peking. Hon har fattat det vi inte begriper, nämligen hur makten i Kina fungerar. Man blir i Peking förnärmad av kritik, särskilt från ett litet land som vårt, och svarar med maktspråk: Tyst i klassen!
Anna trodde att Kina skulle nöja sig med att Angela Gui skulle vara tyst. Hur kunde hon tro det? Kineserna har ett mycket vidare önskemål, nämligen att få tyst på Sverige helt och hållet.
Detta skulle antagligen vara ett bra sätt att få Guo Minhai fri, men det är omöjligt i vår demokrati. I Sverige har vi haft tryckfrihet i 253 år, vilket kanske kineserna med urgammal historia inte tycker är något att fästa sig vid.
Någon humanisering i Kina kommer inte att ske inom överskådlig tid. Därför tror jag att det finns bara ett sätt att befria Guo Minhai, nämligen att tillgripa samma metoder som kineserna själva använder: Kidnappa något hundratal kinesiska turister, helst så högt uppsatta som möjligt. Om inte kommer Guo Minhai ruttna bort i det kinesiska Gulagsystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar