måndag 9 augusti 2021

 Den här insändaren skickades in till ett antal tidningar igår:

Idag kom en ny rapport från IPCC. Detta är en sammanfattning vi kan läsa:
”Sedan den föregående utvärderingsrapporten från 2013 har det blivit allt tydligare att växthusgasutsläppen från mänsklig verksamhet och deras uppvärmande effekt har ett samband med värmeböljor, kraftiga regn, torka, tropiska stormar samt förändringar i deras förekomst och intensitet. Till exempel skulle en del av de mycket höga temperaturer som uppmätts under det senaste decenniet ha varit ytterst osannolika utan de klimatförändringar som orsakats av människan.”
Till er som tänker flyga till Sydeuropa för att förlänga sommaren: Hur tänker ni? Det brinner ju där! Det är i första hand vi som är orsaken, vi som kör bil, flyger, äter kött. Om vi inte bryr oss om sydeuropéerna (de får väl skylla sig själva som bosatt sig där, eller?), kan det tänkas att vi blir drabbade ett annat år?
I Vancouver har det varit varmt för någon månad sedan, man stekte ägg på takplåten. Normalt sett har Vancouver samma temperatur i juli som Stockholm. Jag tror inte det idag finns någon meteorolog som kan lova att sommarens upplevelse i västra Nordamerika med stora skogsbränder som följd inte kan drabba oss i Norden. När skogsbränderna sprider sig in i våra städer och byar blir det inte roligt.
Kan det regna som det gjorde i Belgien och Tyskland i sommar? Omöjligt i Sundsvall? Knappast.
”Uppvärmningen kan med andra ord stoppas endast genom att vi utan dröjsmål minskar de koldioxidutsläpp som orsakas av mänsklig verksamhet till noll och genom att vi kraftigt skär ner utsläppen av andra kemiska föreningar.”
Och vad gör vi? Inte mycket. Vi kunde för någon vecka sedan läsa att försäljningen av elbilar i Västernorrland går trögt.
Är det någon av oss som äter mindre kött? Köttproduktionen i Sverige sker många gånger på ett acceptabelt sätt jämfört med de länder som vi importerar från. Men köttkonsumtionen har stigit med nästan 70 % under 60 år. De sista 20 åren har köttimporten trefaldigats och är nu ungefär lika stor som den inhemska produktionen.
Det finns många som tror att vanliga människor är utan ansvar. De väntar på regeringsbeslut. Regeringen fattar beslut med hänsyn till opinionsläget, annars tappar de makten. Och opinionen det är vi. Hur ska vi få riksdagen förstå att vi har förstått? Genom att agera: Sluta köp (nya) fossildrivna bilar! Cykla och gå! Sluta att flyga på semester! Halvera köttkonsumtionen! Bygg i trä (flerfamiljshus och andra större byggen, villor byggs redan till största delen i trä)! Släpp loss kreativiteten! Lätta ankar! Idag har vi knappt styrfart och det är svårt att styra ett skepp som ligger ankrat.
Bön för t.ex. oss som har barn och barnbarn: Gud som haver barnen kär, hjälp oss på planeten här, i en värld med hunger, bränder, får vi vara dina händer, för att hela jordens sår. Tack för att du med oss går. (Andreas Edström)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar