onsdag 5 mars 2014

Att Putin ljuger är ingen nyhet. Men hans yttranden i presskonferensen igår när det gäller Ukraina kan ändå bör ändå kommenteras med tanke på att dessa lögner sprids i hela Ryssland och hos fler rysktalande utanför landets gränser.
"De trupper som omringar ukrainska militärförläggningar har ingenting med ryska militären att göra, det handlar om lokala självförsvarstrupper, det är precis samma sak som på Självständighetstorget i Kiev."
Vi som ser svensk tv vet att ryskregistrerade lastbilar kommit in. Från många av dem har registreringsskyltarna plockat bort men vi har även sett kvarvarande skyltar på TV. Vi har också sett välutrustade soldater, lika välutrustade som NATO-trupperna i Afghanistan, som inte är några "lokala självförsvarstrupper". Varifrån skulle de ha fått sin utrustning? Putin nämner att uniformer kan köpas var som helst. Det är möjligt men det är lika ryska som de som finns i uniformerna. Och den övriga utrustningen? Kan knappast köpas i någon affär.

"Väpnat maktövertagande". Självklart så var det polisen som hade mest vapen. De vapen som demonstranterna innehade var till självförsvar när de blev beskjutna från hustaken (inte av polisen, men av Janukovitjs avlönade busar). 77 döda varav 13 poliser. Det var inte vapnen som gjorde att Janukovitj flydde, det var kraften i i oppositionen.
Avsättandet av Janukovitj må vara grundlagsvidrigt, men Ukraina har rätt till självbestämmande.
Putin kallar de som tagit över i Ukraina för fascister, men det ger ingen rätt att kränka landets gränser (liksom vi svenskar inte har någon rätt att ingripa mot Norge när företrädare för Fremskrittspartiet sitter i norska regeringen).
Putin åberopar en överenskommelse från den 21 februari som han inte godkände själv när den skulle signeras.
Putin försvarar ryssar i grannlandet men hittills finns bara ett tillbakadraget förslag att avskaffa ryskan som minoritetsspråk som möjligen kan ha utgjort ett hot mot den fjärdedel av medborgarna i Ukraina som har ryska som modersmål.
Jag anser att nu är det läge för Sverige och Finland att ansöka om medlemsskap i NATO. Då ser Putin att när han använder väpnat våld mot grannländer driver han de grannar som fortfarande har sin frihet i armarna på den försvarspakt som han anser vara främst riktad mot Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar