fredag 3 oktober 2014

INSÄNDARE
En ny biskop och återigen en kvinna! Kvinnor får gärna vara präster men en fördelning om cirka 50/50 vore önskvärt. Men då har man ju förstås frångått Bibelns ord i ämnet.
Finns inga manliga, lämpliga kandidater till biskopar numera? Vill inga män bli präster i vår tid? Svaret kanske finns i att inga män vill blanda sig i den kvinnliga leken i arbetslag och kyrkor. Tomma bänkar kan bli följden. En sorglig ut/avveckling i vår moderna tid.
Förresten, behövs biskopar? En förlegad ordning till ringa betydelse? Flertalet har aldrig kommit i närheten av biskopen. I vårt stift har den senaste biskopen tjänstgjort i 4-5 år, vilket därmed varit till gagn för hennes pension. Vad kostar en biskop årligen brutto med lön och alla inräknade förmåner?
Många som gått till kyrkan har lämnat den av flera orsaker. Kanske ser de biskopsstolen som en onödig inrättning, känner av den kvinnliga dominansen? I vårt stift tjänar prästerna mest i landet! Människorna ser och känner att budskapet, som det så vackert en gång hette, urvattnas.
Se verkligheten som den är

Tråkigt med en insändare som har invändningar när för första gången under det här seklet, kanske sedan Manfred Björkqvist, en genuin ångermanlänning väljs till biskop.
Och då blir det för dyrt helt plötsligt.  Jag vet inte vad du anser vara för dyrt men en snabb uträkning ger att hon kommer att kosta ca 25 öre/ månad och kyrkotillhörig i stiftet.
Och vad är nu Bibelns syn på predikoämbetet? 50/50 har jag aldrig läst, men i Apostlagärningarna 2:17 står att ”Era söner och döttrar skall profetera”. Visst finns lämpliga män, Sven Hillert stupade ju på mållinjen, och det fanns flera män i startfältet. Hela tiden utses män till biskopar i andra stift, men att Eva valdes den här gången berodde väl helt enkelt på att valkollegiet ansåg att hon var den lämpligaste, oberoende av kön får man hoppas.

Ja, det är sant att män ofta är i minoritet i kyrkans olika arbetslag. För min del har jag inga invändningar så länge det finns åtminstone några av varje kön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar