fredag 21 november 2014

Fråga till kommunen angående budget 2015–2018.
SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ger ut tidningen Dagens Samhälle som vänder sig till offentliga beslutsfattare. Så här skriver chefredaktör Mats Edman i en krönika om invandrings- och flyktingfrågan efter immigrationsverkets senaste prognos:
”Då kan det totala antalet människor som söker sig till Sverige 2014–2018 sluta på nästan 600 000. […] 600 000 personer motsvarar 40 svenska normalkommuner om 15 000 invånare. Tänk på vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun.”
”Ute i kommunerna – som har huvudansvaret för offentlig välfärd – råder det i dag på sina håll panik.”
Hur har Örnsköldsviks kommun tagit höjd i budgetarbetet och planerat för en befolkningsökning på 6–10 procent de kommande 4–5 åren? Var finns resurserna i form av läkare, sjuksköterskor, tandläkare, lärare, specialpedagoger, psykologer, tolkar, lokaler och bostäder? Vem ska betala och ta konsekvenserna? 
För att blidka Allehanda.se med dess ledarskribenter, så kallade opinionsbildare, så är kommunens officiella hållning att: ”Vi måste öppna våra hjärtan”, ”Vi har ett ansvar”, ”Vi måste göra mer” och ”Allas lika värde”.
Inofficiellt råder det panik i många kommuner. Det är dags för kommunen att börja tala klarspråk offentligt, säga stopp till Stockholm, till Allehanda.se och försöka undvika systemkollapsen. 
SG

En signatur SG tycker tydligen att vår kommun ska protestera mot ”Stockholms” uppmaning till kommunerna att bereda plats för flyktingar.
Om det råder panik i vissa kommuner i Sverige vet jag inte, men det ordet är nog bättre anpassat för känslan när man utsätts med tung artillerield, tunnor med sprängmedel från flygplan och extremmuslimer som sätter skräck i omgivningen genom att publicera filmer som visar hur man skär halsen av sina fångar.  I Syrien har redan ”systemet kollapsat”.
Jag tror att vi i vår kommun gör det vi kan för att hjälpa till och jag tror inte att vårt ”system” kommer att ”kollapsa” inom överskådlig tid. Vi kan inte överlåta till Syriens grannländer att lösa problemet i tältläger med hundratusentals invånare och mycket mindre resurser av bl.a. läkare, sjuksköterskor och allt som SG räknar upp.
Även om kommunens resurser utsätts för påfrestningar tror jag att flyktingmottagningen på längre sikt kan vara till fördel för Örnsköldsvik. Vi behöver fler invånare och har plats för dem. Många av våra egna barn kommer efter genomgången utbildning aldrig tillbaka till Örnsköldsvik trots att vi har så fin miljö att erbjuda.

Om jag har fel, dvs. att flyktingmottagningen även på lång sikt innebär en nettokostnad för kommunen, anser jag att vi egentligen inte har något val än att ställa upp för flyktingarna i deras bekymmersamma situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar