fredag 11 december 2020

 Den här insändaren skickades in till Örnsköldsviks Allehanda 3 december:


Covidläget är prekärt i Örnsköldsvik. Inga icke akuta operationer genomförs. Redan är läget värre än det var i våras. Ett bekymmer är att vi inte har några fler åtgärder att ta till förutom regeringens förbud att samlas mer än åtta. Att stänga ned delar av eller hela gymnasier, men framför allt grundskolor är av tveksamt värde, och om det sker i Örnsköldsvik beror det på att lärarna har blivit sjukskrivna. Kan det vara så att vi är för nonchalanta efter att ha iakttagit försiktighet i nio månader? Så skulle det inte behöva vara. Vi vet att sjukdomen är livsfarlig och även om sjukvården nu har mycket bättre kunskap om hur covid-19 ska behandlas så står sjukvården maktlös om det blir följdverkningar och behov av rehabilitering. Många, ofta kvinnor, är utskrivna från sjukhus men är fortfarande sjukskrivna utan att någon förstår sig på hur dessa sviter av covid-19 ska behandlas.
Varför använder inte Örnsköldsviksborna munskydd? Ansvariga i kommunen litar helhjärtat på framför allt folkhälsomyndigheten. Även vinnaren i USA-valet, Joe Biden, till skillnad från sin motkandidat, storlögnaren Donald Trump, litar på experter, i USA! Hela världen tror på munskyddens positiva effekt utom just vår egen folkhälsomyndighet. FHM älskar att jämföra oss med hårt drabbade länder i södra Europa, tättbefolkade och med andra umgängesvanor. Norge och Finland borde ligga närmare till hands för jämförelse. De har ungefär tio gånger så få dödsfall per capita som Sverige.
Någon hjälp från FHM kommer vi med säkerhet aldrig att få när det gäller munskydd. De har redan misslyckats med tanken på flockimmunitet vilket medförde fler dödsfall på äldreboenden. Skulle de nu efter nästan ett år plötsligt medge att munskydden har en positiv effekt skulle de erkänna ännu ett nederlag och tappa all auktoritet.
”Blott Sverige svenska krusbär har” skrev CJL Almqvist på 1800-talet. Jag älskar svenska krusbär, men det finns nog goda bär utanför Sveriges gränser också. Ska vi bara lita till FHM eller istället lyssna till motsvarande myndigheter i alla andra länder, som stöds även av många svenska forskare och experter med mer praktisk kunskap om epidemier? Vi känner inte till allt om Coronavirusets smittvägar och om man just idag själv kan sprida smitta asymtomatiskt. Det kan kännas obekvämt men jag vill uppmana alla svenskar och oss i Örnsköldsvik att ta på oss munskydd åtminstone i affärer och kollektivtrafik, främst för våra medmänniskors skull och en påminnelse om att detta virus finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar