tisdag 6 april 2010

Lennart Kempe

Två gånger har ÖA:s ledare krävt Lennart Kempes avgång. Om ingen annan tar honom i försvar gör jag det.
Visst klantade Lennart till det. ”Fin gest” och ”manifestation för människovärdet” var ord som få av prästerna i kommunen skulle kunna överträffa i aningslöshet.
Men å andra sidan har Lennart efter 37 prästår varav de 20 sista i Nätra gjort sig känd som som ”en varm och omtänksam person” och ”en som pratar så folk förstår och som ser människan”. Av allt att döma är Lennart en präst som gör ett bra jobb.
Nätra pastorat har två uppgifter i detta sammanhang, dels att se till att församlingen har tillgång till kompetenta präster, dels ett juste arbetsgivaransvar mot Lennart. Anmälningarna mot Lennart har riktats till domkapitlet, så det är i första hand där som Lennarts vidare öde som präst i Nätra avgörs. Men skulle Nätraborna ta intryck av de utfall som i första hand ÖA:s politiske redaktör Anders Rönmark riktat mot Lennarts möjligheter att kunna fortsätta som präst kan hans dagar likafullt vara räknade.
Som jag ser det så måste kyrkonämnd och kyrkoråd snabbt fatta beslut om de står bakom Lennart eller inte. Om de väljer det förra måste de agera med kraft, dels till domkapitlet, dels snabbt gå ut och försvara Lennart offentligt.
Ingen tvivlar på att Lennart förstår hur illa han uttryckt sig och att han verkligen bett samtliga inblandade om förlåtelse för att ha understött ”Oskar”, ett understöd som indirekt blev en frånvaro av stöd för de våldtagna flickorna. Lennart, redan innan en duktig präst, skulle om han inte sedan förut var en ödmjuk person få ännu större skäl att vara ödmjuk. När han uppfyllt allt vad man tänka sig när det gäller att bekänna sin skuld i situationen är det enligt Rönmark dags för avsättning. Så fungerar det förhoppningsvis inte inom kyrkan. Nu är det påsk och i kyrkorna kan man höra att Jesus dog ”för våra synder”. Det är svårt att hitta ett bättre exempel på vad det kan betyda. Mänskligt sett att döma har Lennart förlåtit allt han kunnat, men ÖA (och många andra som yttrat sig på nätet) tycker inte att det räcker. Då träder Jesu offerdöd in som ger förlåtelsen när ingen annan människa kan ge den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar