fredag 9 april 2010

Sans och balans i miljö- oich klimatpolitiken

Alt oftare uppträder människor som gör egna tolkningar av de data som ligger bakom växthuseffekten utan att förstå mängden av data som samlats och som fortfarande samlas in. Det är omöjligt för enskilda vetenskapsmän att ha en överblick och kunna tolka materialet. Men märkligt nog finns det även kristdemokrater som menar att de har större kunskaper än IPCC. Om något blir fel i någon rapport så tappar IPCC i deras ögon trovärdigheten i allt de skriver. Så gör vissa muslimer när det gäller omtolkningar av Koranen. Hävdar någon ett fel i något avseende så innebär det att hela Koranen kan ifrågasättas och därför lever sådana ifrågasättare under ständigt dödshot.
Vad jag vet så har ingen av de 20 svenska professorerna som Lars Gustafsson skriver om i sin artikel sista Kristdemokraten utsatts för några hot, och de tycker att de kan köra bil med rent samvete, vilket också kan vara värt en del.
Värre blir det när ifrågasättarna medvetet manipulerar argumenten, som när Lars menar att årsmedeltemperaturen nu är på samma nivå som på 30-talet. Det vore mer renhårigt att tala om vad som hänt sedan 40-talet, dvs. efter de varma 30-talssomrarna och de kalla vintrarna under slutet av 40-talet. Förbrukningen av olja och kol började öka dramatiskt efter andra världskriget. För övrigt så är klimatjämförelser i Sverige av mindre intresse. Det intressanta är vad som händer globalt.
Visst är det så att desto mer koldioxid som finns i atmosfären desto mindre effekt blir det av en ytterligare ökning. Men denna effektminskning är försumbar jämfört med vad som händer vid upptining av den sibiriska tundran som medför utsläpp av metan, och denna upptining kan mycket väl orsakas av mänskliga koldioxidutsläpp, för att inte tala om den mest oberäkneliga växthusgasen, vattenånga, som vid kondensering bildar moln som minskar solstrålningen på jordytan och drastiskt förändrar förutsättningarna.
Lars antyder att hans meningsmotståndare är hysteriska och skriver föraktfullt om IPCC:s teorier. Så är det, IPCC kan bara försöka förutse effekterna av våra aktiviteter på jorden, säkerhet kan aldrig vinnas eftersom sambanden är så komplexa, men Homo sapiens är nu en gång sådan att man försöker tänka längre än näsan räcker.
En sak Lars inte skriver om är att olja i dag förbrukas i mycket snabbare takt än upptäckter av nya oljefält. Hur kommer det att sluta? Han talar heller inte om den sjunkande karbonathalten i oceanerna och den effekt det kommer att få på livet i havet.
Jag tror att det som måste styra oss i klimatfrågan är den s.k. försiktighetsprincipen, och den skrev Lars inte heller något om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar