söndag 11 april 2010

ÖA och kronprinsessan Viktoria

Kronprinsessans bröllop med Daniel Westling närmar sig och det har triggat Anders Rönmark att utgjuta sin vrede över detta medeltida spektakel.
Trots (eller tack vare?) att vi har haft kungadöme i Sverige sedan medeltiden fungerar monarkin i Sverige bättre än någonsin. Det borgar för en kontinuitet både i långt och kort perspektiv. Långt därför det påminner om våra rötter. Den som inte har någon historia har inte heller någon framtid heter det. Kort därför att regeringsskiften inte behöver kännas så dramatiska. Det visades vid sista frånfället 1973 där kungens död ganska säkert bidrog till att rädda Olof Palme vid makten för att bevara kontinuiteten.
Det som tydligen känns mycket stötande för Anders är att landets högsta ämbete är ärftligt. Arvsrätt är djupt rotat i rättssystemet, men det gäller ju pengar. För en principfast måste arvsrätten av kapital, fast egendom och familjeföretag vara betydligt mer stötande eftersom det gäller så många fler. Anders nöjer sig istället med att angripa kungahuset så han inte får alla ÖA:s läsare till fiender.
Många gånger får man läsa att kungahuset kostar för mycket. Utan att ha någon större kunskap i detta tror jag mig veta att huvuddelen inte går åt till sportbilar, smycken, sprit, tobak, godis och nattklubbsbesök, men kanske till att sköta de kungliga slotten, bl.a. löner åt anställda. Det mesta är väl sådant som ändå skulle kosta pengar även om Anders president skulle regera i Sverige. Kungahusets ekonomi granskas förhoppningsvis av media för att excesser i det avseendet ska undvikas.
Monarken har fördelen mot den folkvalde presidenten att hon/han har kunnat förbereda sig för statschefsskapet under lång tid. På TV har det gått några program som visat hur tronföljarna i Norden rest till Spetsbergen och Grönland för att studera vad som händer med klimatet. Någon från Finland och Island var inte med, för vem skulle de skicka?
Det kan också vara en fördel att ha en icke folkvald statschef som har bättre förutsättningar att företräda hela folket inklusive invandrare i nationella krislägen (Estonia, tsunamin), republikaner undantagna, men de är ju inte så många och får väl skylla sig själva.
Viktoria ger intryck av att kunna bli den intelligentaste statschefen i Sverige åtminstone sedan Gustav III. Nu återstår det att se om man på ÖA:s ledarsida är tillräckligt intelligent att förstå det (s) tycks ha begripit men inte (v) och (fi), att det är politiskt omöjligt att införa republik just när man för första gången står i begrepp att tillämpa jämställd tronföljd. Sverige skulle framstå som behärskat av mulliga mansgrisar. Jag föreslår att ÖA lägger ned sin kampanj mot monarkin, åtminstone under Viktorias livstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar