fredag 13 augusti 2010

Här kommer ett insändarsvar i tidningen Kristdemokraten. Nils R är en känd kärnkraftanhängare som härjat på insändarsidan i Kristdemokraten i många år. Denna gång har han och en folkpartist Bror Lindahl gett sig på vindkraften med ett angrepp på ett vindkraftkunnigt inlägg från P G Israelsson, VD i Stenberg Vind.

Bror Lindahl och Nils Ronquist uppmanar P G Israelsson att inhämta sina uppgifter mer objektivt. Samma uppmaning kan jag rikta till er, Bror och Nils. Ni antyder att någon påstått att man kan multiplicera effekt på vindkraftverk med antal timmar per år och få årsproduktionen, men den vindkraftförespråkare som hävdar det är knappast objektiv. Inte heller kan man räkna så på vattenkraft eller kärn- och kolkraft. De sistnämnda kraftverken står någon månad per år avställda för reparationer och översyn. Och det var det främsta skälet till elbristen i början på året, inte att vindkraften inte producerade. Som jämförelse kan nämnas att den månad som hade de flesta köldrekorden 2010, januari, producerade det vindkraftverk jag är delägare i 199 273 kWh medan genomsnittet 2002-2010 är 141 071 kWh/ månad. Orsaken är att dels är luften tyngre på vintern och att det blåser mer då. Jag kan inte se produktionen exakt de kallaste dagarna, men i motsats till vad Bror och Nils påstår så finns det backup om det inte skulle blåsa någonstans i hela vårt avlånga land i form av vattenkraft och produktion i våra grannländer. Resonemanget om dubbel effektkapacitet är helt taget ur luften(!).
Några direkta subventioner av vindkraften finns inte sedan några år tillbaka. Istället ger vindkraftproduktion möjlighet att sälja elcertifikat. Elcertifikatsystemet ska ge Sverige en ökad elproduktion från förnybara energikällor. Målet med elcertifikatsystemet är att användningen av el från förnybara energikällor ska öka i nivå med 25 TWh till år 2020 i enlighet med alliansregeringens ambitioner att successivt öka andelen förnybar energi i Sverige.
Elcertifikaten behandlades för några månader sedan av ”Uppdrag granskning”. De upptäckte där att vattenkraften gynnades otillbörligt genom att om en renovering gav en marginell produktionshöjning gavs företaget rätt att sälja elcertifikat från hela produktionen från det renoverade kraftverket. Detta systemfel är kanske okänt för Bror och Nils som, förefaller det, istället agiterar för att stoppa elcertifikatförsäljning från vindkraftverk med helt ny produktion av förnybar el. Om ni är motståndare till elcertifikatsystemet borde ni i första hand angripa dess orimliga subventioner av vattenkraften och även presentera ett annat förslag på hur Sverige ska uppfylla ovannämnda mål för energipolitiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar