fredag 16 juli 2021

 Den här insändaren skickade jag in till alla tidningar i stiftet vecka 28:

Det blir med säkerhet inget extraval till riksdagen, men kyrkovalet hålls som vanligt, i år 19/9.

I valet till kyrkomötet ställer i år tretton nomineringsgrupper upp. Den jag representerar är Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR), partipolitiskt obundet. Varför skulle man rösta på just oss?

  1. Vår uppfattning är att nomineringsgrupperna bör stå fria från partipolitiken. Orsaken är att denna har oftast ingen koppling alls till de flesta beslut som tas i kyrkan i församlingar, pastorat, stift och även i kyrkomöte. Sverige är unikt bland världens demokratier där politiska partier engagerar sig i kyrkopolitiken, en anakronism från statskyrkans tid. Den har också mycket litet stöd bland kyrkans medlemmar och urholkar kyrkovalens legitimitet.
  2. Antagligen lägger KR jämfört med andra grupper högre vikt vid musiken i kyrkan, ekumenik, människovärdet, gudstjänst och att kyrkan ska vara för alla, högt i tak och inte exkluderande.
  3. De flesta nomineringsgrupperna vill att kyrkan ska engagera sig för en bättre miljö. Att detta är nödvändigt blir mer och mer uppenbart även för den mest klimatskeptiske. Som docenten Anders Eriksson formulerar sig i en insändare 12/7: ”Ingår det inte i det profetiska uppdraget att ge ett svar på den största utmaning som mänskligheten någonsin har ställts inför?” Svenska kyrkan har hög trovärdighet när det gäller miljön. Ett sätt att bibehålla den höga tilliten är att förvalta de egna tillgångarna klimatsmart. Två exempel: Satsa på att bygga upp ett nät av laddstationer vid alla Sveriges kyrkor (troligen mer effektiv påverkan på resten av samhället än solceller på kyrktak) och alternativ drift av kyrkans skogar för att optimera deras egenskap som kolsänka.


Per Sundin kandidat (KR) till kyrkomötet för Härnösands stift

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar